Redningshundtrening – utfordrende og gøy!

Fredag formiddag hadde Lycke Larsen en avtale med Bris om litt trening. Larsen skulle trene litt LP, mens Bris terpet rallyskilt. Tigern fikk bryne seg på metallapport, vendinger og apportdirigering. Treningen gikk såpass bra at vi ble ganske fort ferdig. Bris hadde også vært riktig så flink for de var også raskt ferdig med treningen. Vi avsluttet med felles dekk med skjult fører. Så mens hundene fikk herje og leke, passe Elisabeth og jeg på å gjøre litt hundeklubbarbeid.
2016-03-04 13.18.272016-03-04 13.18.35

Lørdagen ble tilbrakt i skogen og skiløypa, med bål og pølsegrilling, sammen med Silje og Kent Are, og Snorre og Mi. Og det er mens jeg strever meg fremover i blankpolerte skispor, på ekstremt bakglatte ski, med tigern i trekksele og magebelte, at det går opp for meg at tigern ikke har skjønt hva en TREKKsele er for noe. For at en hund som glatt kan ligge som en isbryter i båndet på lufteturen, kan utvise en sånn mangel på trekkvilje i skisporet er for meg en gåte.

Søndagen var det redningshundtrening på programmet. Vi hadde en plan om å trene «flying» og lek med figuranter, og overværsøk med løsbittmelding.  Jeg var ganske spent på om hun ville klare å holde fokus da området vi skulle trene på er et flittig brukt turområde.

Vi startet med «flyingen» og Elisabeth og Kristine var figuranter, og de var halvveis skjult. Larsen løp villig ut og virkelig ville finne figurantene. Hun var fokusert og klarte seg greit selv om figurantene etterhvert ble helt skjult. Vi avsluttet med en liggende synlig figurant. Deretter var det evaluering av økta. Vi ble fort enige om at ballen (rosa pipeball) kan vi vente med til et godt stykke ut i økta. Begynner med leke/godis og kan ta frem ballen når hun begynner å bli sliten.
llb IMG_0266

Den neste økta jobbet vi med overværsøk, hvor de tre figurantene fikk med seg hver sitt løsbitt. Dette var for å kartlegge litt hvor vi måtte starte med løsbittmeldinga. Larsen fikk se at figurantene forsvant bort i skogen,…og dermed hadde hun fullt fokus i den retningen. Jeg tok henne med og gikk en runde bortom bilene for å bryte fokuset litt. Ellers ville hun fulgt sporene deres og det ønsket jeg ikke. Etter noen minutter gikk vi ut i skogen langs en sti. Tigern fikk første figurant i nesen nesten øyeblikkelig, men hun var i overkant høy så hun søkte (etter min mening) litt hektisk og uryddig, og Elisabeth som var figurant fikk fortelle henne at hun skulle ta med løsbittet til muttern. Litt uryddig i avleveringen av bittet, hun ville raskt ut til Elisabeth igjen…men hun fikk vente til avleveringen ble riktig og hun fikk «vis»-kommandoen. Neste figurant hoppet hun over, men slo på nr 3 (Kristine) momentant. Hun tok løsbittet når Kristine holdt det frem, kom fint tilbake og satte seg i utgangsposisjon. Det ble mye bedre denne gangen selv om hun har litt slurvete grep. Vi gikk tilbake og da slo hun på figurant nr 2 (Eileen) og snudde nesten på femøringen og løp rett ut til figurant. Kom fint inn med løsbittet, hadde fin avlevering og ventet på «vis»-kommandoen før hun løp ut.

Da vi evaluerte fant vi ut at pøbelen ikke trenger noe påvirkning i denne type øvelse. Jeg var veldig fornøyd med at hun fulgte opp ferten av Eileen, for det var første gang hun var figurant for Larsen. Ellers så er det å jobbe med å gripe løsbittet og ha et godt grep som er størst utfordring akkurat her og nå. Så var det første gangen at hun ikke fikk direkte belønning hos figurant i skogen, og det var nok litt rart.

Dagens siste økt ble å jobbe med løsbitt. Ut til synlig figurant, ta bittet (uten at figurant skal trenge å servere det), tilbake i utgangsstilling, «få på påvisningsline», avlevere og få «vis»-kommando for da å løpe ut til figurant og få belønning. Mange faktorer som skal på plass, men jeg syns tigern greide seg bra. Jeg og tigern er i alle fall fornøyd.

Supert å trene med en gjeng som deltar aktivt i treningen til alle, og kommer med råd, tips og tilbakemeldinger.
IMG_0407